torsdag den 20. november 2008

kapitel 1.6 Henvisninger

1. Vedtægter gældende fra 1. januar 1854. Kilden er trykt med Gotiske bogstaver. Opbevares  Landsarkivet for Sjælland. Kilden er delt op i 3 kapitler, som alle starter med § 1. Kilden er velbevaret.

2.  Stiftelsesdokumentet: Vedtægter fra 1852. Dokumentet findes på Landsarkivet for Sjælland. Det er trykt i Gotisk skrift. Et stort hjørne er revet af dokumentet, hvorved omkring 20 % er forsvundet.

 3 og 4. Brønsholm Syge- og Begravelseskassers Virksomhed i Anledning af Selskabets 60-aarige Jubilæum. Kilden er trykt og findes på Hørsholm Lokalhistoriske Arkiv, Hørsholm Egns Museum. Den er skrevet af J. P. Hetmar. ”Som Kasserer for Kassen antages Købmand J. P. Pedersen (senere Hetmar) af Brønsholm fra 1. Januar 1900” . Hetmar træder tilbage som kasserer med i oktober 1920. (6). Kilden er anført som et regnskab i Forhandlingsprotokollen.   - Man skal skrive sandheden, men ikke nødvendigvis hele sandheden, er en tanke jeg får, når jeg læser Hetmars værk. Han skriver eksempelvis at medlemstallet er 112 i året, hvor kassen bliver stiftet, det stiger til 1735 medlemmer i marts 1869, hvor det er højest. Efter dette tidspunkt skriver han kun indirekte om antallet af medlemmer ved at angive formuen pr. medlem, - et tal i vækst. Jeg tænker, der er mere positivt end et faldende medlemstal. Der er andre emner, som han helt udelader. Derfor bør kilden vurderes, som et festskrift.

I 1922 holder Hetmar festtalen ved kassens 70 års dag. Talen er en forkortet opdatering af festskriftet fra 1912. Talen er håndskrevet (Hetmars skrift) og findes på Hørsholm Lokalhistoriske Arkiv, Hørsholm Egns Museum.

5. Afskrift: Fædrelandet, Mandag den 3. december 1877. ET JUBILÆUM.  Et avisudklip fundet på Hørsholm Lokalhistoriske Arkiv, Hørsholm Egns Museum. Selve udklippet er skrøbeligt, og trykt i gotisk skrift, hvorfor afskriften er brugt.

6. Forhandlingsprotokol 1895 -1922. Kilden er håndskrevet af flere personer som sjældent underskriver sig. Den er i god stand og findes på Landsarkivet for Sjælland. Protokollen referer generalforsamlinger, bestyrelsesmøder med mere for den statsanerkendte Sygekasse. Der er tale om beslutningsreferater. Protokollen virker som den er omhyggelig ført.

7. Avisudklip (fra ikke angivet kilde) Hørsholm Lokalhistoriske Arkiv, Rosteds Samling, Hørsholm Egns Museum.

8. Inger Gøtzsche, Karen Nygaard: Sygeplejens Udvikling og kulturhistoriske baggrund. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk, København 1993.

9. Folketælling 1901. Fredensborg Arkiverne.

opdateret 27. nov. 2008