fredag den 21. november 2008

Kapitel 1.2-1 Vedtægter gældende fra januar 1854:

Disse vedtægter præger sygekassen i generationer og er nøgle til forståelse af de samtidige kilder.

I formålsparagraffen har kassen fået navn: ”det forenede Syge- og Begravelsesselskab, stiftet den 29de August 1852 for Hirschholm (Hørsholm) District og Omegn”. Optagelsesområdet ændres fra i Karlebo Sogn Hirschholm District til Hirschholm District og omegn. Dvs. at det området er gjort betydeligt større.

Medlemskredsen udvides fra husmænd, indsiddere (en som bor til leje) og tjenstetyende i stiftelsesdokumentet til alle.  

Forening er nu et interessentskab, og medlemmerne interessenter.

Den årlige generalforsamling er selskabet øverste myndighed. På generalforsamlingen beslyttes vedtægtsændringer og tillidsfolkene vælges med stemmeflerhed.

Qvartalsmøde og Directionsmøde kan bedst sammenlignes med bestyrelses– og forretningsudvalgsmøder. Antallet af direktionsmedlemmer er 5, medens antallet af repræsenter varierer med antallet af interessenter (se repræsentanter).

Bestemmelserne om directions- og qvartalsmøderne indeholder rige muligheder for medlemmerne for at korrigere fejl.

Formanden står for Selskabets daglige drift. Et arbejde der omfatter alle ind- og udbetalinger, at føre regnskab, at føre div. protokoller herunder referater af møder. Desuden fungerer han som et anker i Selskabets kommunikation. Formandshvervet er lønnet, ”hvorfor han tilstaaes et honorar ved Valget, som udbetales ved hans Aftrædelse i Næste Generalforsamling efter aflagt Regnskab.”

(Kapitel 2 § 6)

Viceformandens hovedopgave er at hjælpe formanden; ved at føre kontrabøger (kontrol af regnskab), assistere ved sygdom og kontingentopkrævning.

Repræsentanter betragtes som temporære inkassatorer.” Enhver Repræsentant anmoder de i hans District hørende Interessenter ikkun én Gang Contingentets Betaling og det den 1ste i hver Maaned.” Repræsentanten fører en regnskabsbog, som overdrages til hans efterfølger, efter Direktionen har foretaget en nøjagtig gennemgang.

Repræsentanterne deltager i qvartalsmøderne, hvor hver repræsentant har en stemme ved Votering. En interessent kan vælges til repræsentant, når han har været betalende interessent i 3 måneder.

Andre:

Vedtægterne henviser flere steder til Selskabets læge.

Tvistigheder:

De uoverensstemmelser, der måtte opstå mellem en repræsentant og en interessent behandles på førstkommende direktionsmøde: ”Kan Sagen ikke afgøres derved, henvises til Rettens Domstol.” I bestemmelsen refereres til repræsentanternes funktion som inkassatorer (Kapitel 3).

Kontingent:

I 1854 er kontingentet 8 skilling om måneden (Skilling er en ældre møntenhed I Danmark blev den afskaffet i 1874).

Hvordan bliver man medlem:

” Optagelse i Interessentskab skeer hver Maaned den 1ste hos en af Repræsentanter eller Directions-Medlemmerne, hvorved fremlægges de behørige Beviser efter §§ 4 og 5 og betales:

Som Indskud 8 Skilling

Som Maaneds-Contingent 8 Skilling

For Love og Police 8 Skilling” (Kapitel 1 § 10).

 Straks efter modtagelsen af penge m.m. udsteder Formanden policen til den nye interessent.

Hvem kan blive medlem:

”Enhver, naar han er over 12, men ikke over 50 aar, kan blive interessent, dog undtages den sig Anmældendende (ansøger), som er behæftet med indvortes Svaghed, der sandsynlig har en langvarig og incurabel Sygdom, samt tidligere Død til Følge.” For at bevise sin Alders Rigtighed udkræves Døbeattest eller begrundet Vidnesbyrd, og i henseende til Sundhedens Tilstand en Læges Vidnesbyrd.” (Kapitel 1 § 4 og § 5)

Hvem kan ikke blive medlemmer:

Udover børn,  gamle og alvorligt syge kan mennesker på offentlig forsørgelse ikke optages.

Hvem bliver smidt ud?

I 1854 kan man ikke både være under Fattigvæsenets behandling og medlem af Syge - og Begravelseskassen. ”Interessenter som træde under Fattigvæsenets Behandling, kunne udskrives af Interessentskab med en udbetaling af Contingentets Halvdel for et Aar, naar han ikke tidligere havde nydt nogen hjælp i Sygdomstilfælde. Men finder Directionen det hensigtsmæssig at yde videre hjælp til den paa en saadan Maade i Trang kommende Interessent, retter denne Assistance sig efter Fondets Beskaffenhed og Directionens eget Skøn, dog om muligt efter § 17.”

Personer, der ikke har betalt kontingent i 3 måneder, kan ikke forsat være interessenter.

Endelig kan interessenter, som har givet urigtige oplysninger ikke være medlemmer. ”Interessenter, som ved urigtig Angivelse af Alderens Vidnesbyrd, eller ved Sundhedsattestens Urigtighed have sneget sig til Assistance (Pengehjælp) af Interessentskabets Fond, nyder ved første og andet Forhold ingen Erstatning for det betalte Contingent; men udslettes i næste Directionsmøde, naar samme ham overbevises.” (Kapitel 1 § 6)

Ydelser:

I vedtægterne fra 1854 skelnes mellem tre former for ydelser:

Pengehjælp ved sygdom.  På dette tidspunkt koster alt penge: at gå til lægen, at ligge på hospital, at få medicin, at modtage sygepleje o.s.v.. Sygdommen skulle være anmeldt til en repræsentant og dokumenteret af en læge. Pengehjælpens størrelse er afhængig af, hvor længe man har været medlem. ”Efter Indtrædelsestiden af 3 Maaneder udbetales 3 Rigsdaler ugentlig. Efter Indtrædelsestiden af 4 til 6 Maaneder 4 Rigsdaler ugentlig. Efter Indtrædelsestiden af 7 til 12 Maaneder 5 Rigsdaler ugentlig, og efter Indtrædelsestiden af 12 Maaneder og derover 6 Rigsdaler ugentlig.” (Kapitel 1 § 16).

Man kan låne apparater til at kurere eller lindre sygdom. Også i disse tilfælde kræves lægeattest.

Begravelseshjælp: ”Naar en Interessent ved Døden afgaar, og Præste- eller Lægeattest om Dødsfaldets Rigtighed er forelagt Formanden udbetales imod Policens Aflevering og siste Qvittering, . … til hans Arvinger den bestemte Begravelsesportion inden 48 Timer.” Om begravelsesportionerne: ”Naar en Interessent i en Alder af 18 til 50 Aar ved Døden afgaaer, udbetales efter § 15 fra 8 til 10 Rigsdaler, men i en alder fra 12 til 18 Aar fra 6 til 8 Rigsdaler, samt 4 Skilling for enhver Interessent.” (I kapitel 1 § 15 og § 22).

Hvad kan man ikke få!

I vedtægterne opremses en lang række forhold, hvor pengehjælp ved sygdom ikke kan udbetales. Vigtigst er den øvre grænse på 12 uger. Direktionen kan dog skønsmæssigt afvige herfra under forudsætning af, der er penge i ”kassen”.

Interessant er også. ”Sygdomme eller Saar, som er opstaaet ved lidenskabelige Forhold, f. Eks. Slagsmaal, Drukkenskab, Umoralitet, tager Interessentskabet ikke i Betragtning.” (Kapitel 1 § 18)

Kommunikation:

I vedtægter fra 1854 er det forunderligt at læse, hvordan kommunikationen er foregået uden telefon, internet og aviser. ”Directionen bestemmer Dagen og Lokalet til Generalforsamlingen, giver Repræsentanterne de fornødne efterretninger ved sidste Maanedsmøde og gjør Interessenterne ved en Placat bekjendt med de Forhandlinger, som skal foretages, samt henviser til Orden.” (Kapitel 2 § 9 ).  At indkalde til en generalforsamling på en plakat, kan meget vel være en fremgangsmåde, Kassen benytter til op i 1900 tallet. Idet min søgen efter annoncer og omtale af Kassen i Hørsholm Avis i 2 år, hvor der er store begivenheder ikke gav resultater. I 1900- tallet findes en del referencer til annoncer i Forhandlingsprotokollen for 1895 -1922 (6).

Under afsnittet beslutninger oplyses, hvis en beslutning ændrer vedtægterne, fører formanden denne til protokols, skriver den af, for repræsentanterne kan melde beslutningen ud til interessenterne ved kontingentopkrævningen.

I kapitlet om repræsentanterne står bl.a. et beslutningsforslag til et qvartalsmøde kun kan vedtages, hvis det har cirkuleret blandt repræsentanterne.

I omskreven form er der regler, som kunne gælde i 2008 fx. ”Enhver Repræsentant fremfører sømmeligen sine Tanker og henvender sig til Formanden, som paalægger de andre Talende Taushed saalænge; siden taler Enhver i den Orden, som Formanden Bestemmer. Samme Bestemmelser ere gjældende for samtlige Interessenter i en Generalforsamling.” (Kapitel 3 § 4)

Økonomi:

Der er en vilje til at strække midlerne mest mulig uden Selskabet kommer i økonomiske vanskeligheder. ”Naar Fondets Summa overstiger 50 Rigsdaler, besørges den øvrige Deel af Samme sikkert udsat, efter en derover i Qvartalsmøde taget Beslutning.” (Kapitel 1 § 12).  

”Ved indtrædende langvarrige eller incurable Sygdomme kan Interesjentskabets ikke udbetale portioner (sygedagpenge) længere, end 12 Uger. Men tillader Fondets Midler en længere Tid til Udbetalingen, er Directionen berettiget til at yde Samme indtil videre og efter Sygdommens Beskaffenhed.” (Kapitel 1 § 17).