fredag den 21. november 2008

Kapitel 1.1 Brønsholm Sygekasse 1852 – 1894

Stiftelsesdokumenter fra 1852 (2)

Perioden: går fra stiftelsen i 1852 til januar 1895, hvor kassen bliver statsanerkendt.  Som konsekvens af statsanerkendelsen får kassen en ny struktur og er ikke længere herre i eget hus. Da dette tidspunkt er Sygekasseinspektoratet vigtig faktor i Kassens liv.

- en af Danmarks ældste Sygekasser: Brønsholm Sygekasse.

Brønsholm ligger i Kokkedal i Fredensborg Kommune på grænsen til Hørsholm i Nordsjælland. Brønsholm hører til Karlebo Sogn. I en del år deler Karlebo Sogn og Karlebo Kommune grænser.

Kassen er stiftet d. 29. august 1852. ”Anledningen til Stiftelsen var, at en Husmand i Brønsholm laa meget længe syg i Vinteren 1849, og det gav Stifteren (P. Jensen, købmand i Brønsholm og formand for Sygekassen) Ideen til at oprette en Kasse til gensidig Støtte under Sygdomstilfælde; men da Stifteren igen blev indkaldt til Krigstjeneste i 1850 blev Sagen, om ikke glemt, dog opsat til Hjemkomsten 1851 og da dengang ingen saadanne Kasser fandtes, hvoraf Eksemplet kunde tages, blev Ideen først realiseret i 1852.” Således skriver Købmand, mangeårige kasserer og bestyrelsesmedlem J. P. Hetmar i det rigt kommenterede regnskab, som Kassen, lader trykke i anledning af sin 60 års dag. (Brønsholm Syge- og Begravelseskassers Virksomhed i Anledning af Selskabets 60-aarige Jubilæum(3)).

Brønsholm Sygekasse skifter navn, formål og organisation gennem tiden.

Allerede i 1853 beslutter Kassen nye vedtægter, gældende fra januar 1854 (1). Vedtægterne erstatter alle vedtægter i stiftelsesdokumentet. Disse vedtægter er i modsætning til Stiftelsesdokumentet i så god stand, at alt kan læses. Kassens bliver statsanerkendelse i 1894 fører til en opdeling af kassen i midten af 1894. 

Vedtægterne fra 1854 viser at Kassen er stiftet som et interessentselskab med nedenstående organisation.

 

Generalforsamling:

6

Kvartalsmøde:

6

Direktionsmøde:

6

Formanden:

6

Viceformanden:

6

Repræsentanter1):

6

Interessenter:

 

1) Mellem møderne opkræver repræsentanten kontingent, tager imod indmeldelser og melder beslutninger ud til interessenterne i sit område. Kontingent m.m. formidles til formanden.