søndag den 28. december 2008

Kapitel 3.3 Medlemmer

Brønsholm anerkendte Sygekasse

Hvem er medlemmer ?

Hetmar skriver (3), at selskabet er stiftet af HUSMÆND. Hvis man med husmænd forstår, mænd, der ejer et lille landbrug, så bliver man overrasket, når man læser, at stifteren er Købmand, den næste formand er Skomagermester og kassereren Hetmar er Købmand.

 I sygekasseloven af 1892 II. § 6 og 7 står bl.a.

”Medlemmer af Anerkendte Sygekasser kunne kun følgende være: ubemidlede Arbejdere, Husmænd, Haandværkere og Næringsdrivende, lavt lønnede Bestillingsmænd og andre med de nævnte i økonomiske henseende lige stillede Mænd og Kvinder.

Ingen kan optages i en anerkendt Sygekasse som Medlem, forinden han har fyldt 15 Aar. For øvrigt bestemmes Aldersgrænserne for Optagelse i Sygekassen ved dennes Vedtægt.

Personer, der lide af en kronisk eller uhelbredelig Sygdom …, kunne kun optages, naar dette udtrykkeligt hjemles i Vedtægterne, og da på den betingelse, at de ikke have Ret til Understøttelse for den Sygdoms Vedkommende, der konstateredes ved Optagelsen.”

§ 7.

Om nogen efter denne Lov kan være Medlem af en anerkendt Sygekasse og med hvilken Medlemsret, afgøres i Tvivlstilfælde af et udvalg, bestående af et Medlem, udnævnt af Kommunalbestyrelsen på det Sted, hvor den pågældende bor, et af Kassens Bestyrelse valgt Medlem og Kassens Læge.  Har Kassen ingen Læge, antager den en Læge til at tiltræde udvalget. Udvalgets Afgørelse kan indankes for Indenrigsministeren af den, hvem Optagelse er bleven nægtet, samt af Sygekasseinspektøren, hvem afgørelsen skal meddeles. De nærmere regler om Udvalgtes Virksomhed fastsættes af Indenrigsministeren.” (Sygekasseloven giver, den enkelte anerkendte sygekasse mulighed for også at have medlemmer, der udelukkende yder til kassen.


Optagelse af medlemmer:

Foruden paragrafferne 6 og 7 i sygekasseloven skal § 14 tages også i betragtning, når Brønsholm anerkendte Sygekasse optager af nye medlemmer.

Ӥ 14.

Ydelser eller Tilskud som følge denne Lov tilfalde Medlemmer af anerkendte Sygekasser fra det offentlige, ere ikke Fattigunderstøttelse.” (Fattigunderstøttelse giver ret til gratis lægehjælp).

Ved optagelse i en anerkendt sygekasse, får både medlemmet og dets hjemmeboende også adgang til kassens ydelser. Børn kan dog ikke får pengehjælp. Hvis et ægtepar søger optagelse i en sygekasse, skal parret behandles som 2 selvstændige personer. Når medlemmet betaler sit indskud i sygekassen, der henlægges i en reservefond, får medlemmet en sygekassebog. Sygekassebogen skal indeholde alle relevante love, bestemmelser og lokale vedtægter samt tjene som fortløbende kvittering for betalt medlemsbidrag (Sygekasseloven(10)).

 

Helbred:

Indtil 1. januar 1903 kunne Brønsholm anerkendte Sygekasse anmode ansøgeren om en lægeattest. Derefter blev lægeattesten et krav.

Alder:

Vedtægterne fra 8. juni 1894 angiver, at nye medlemmer af Sygekassen er mellem 15 og 45 år.  Med virkning fra 1. januar 1903 er dette ændret til 15 og 40 år.

”Aar 1906 d.8 Juli Afholdt kassen sin halvaarlige Generalforsamling hvor Bestyrelsen var nærværende med Undtagelse af

Følgende blev forhandlet:

Punkt 2. Bestyrer Andersen, (Sted), havde begæret sig optaget i Kassen, men da han var 42 aar gammel vedtoges det at søge Tilladelse til Optagelse hos Sygekasseinspektøren og De f. sj. Sygekasser og hvis saadan Tilladelse gaves, da at optage ham.” ((6) (Svaret fremgår ikke af kildematerialet.)

”Den stedfundne Udvikling, som har ført saa forholdsvis mange flere unge ind i Sygekasserne, er et Resultat af Centralforeningernes gennem flere Aar fortsatte, energiske Arbejde for at drive den øverste Aldersgrænse for Optagelse i Sygekasserne ned. Sygekasseinspektoratet har efter Evne støttet Centralforeningerne heri, og en Aldersgrænse af 40 Aar er nu gennemført overalt som en tvungen Sag for enhver Sygekasse, der hører ind under en Centralforening. Ved Anerkendelsen have omtrent de 2/3 af samtlige Kasser haft en Aldersgrænse paa over 40 Aar, 38 havde en Aldersgrænse paa over 60 Aar, og 10 havde slet ingen. Man vil heraf se, at Reformen var nødvendig, dels for at tilvejebringe den for Indførelse af fælles Overflytningsregler nødvendige Ensartethed i Optagelsesbetingelserne, dels for at sikre Kasserne den Tilgang af unge, som alene kan afgive Begrundelsen af og Berettigelsen for de danske Sygekassers ensartede Præmie, hvor intet Hensyn er taget til Medlemmernes Alders -  …” Skriver Clara Black (11)

 

Økonomi:

Forhandlingsprotokollen indeholder et righoldigt materiale om rutinemæssig optagelse af medlemmer, der er dog en enkelt sag, hvor det udvalg, som nævnt i Sygekasselovens § 7, er anvendt.

kopi

Ifølge Begiering af Hr. (Gaardejer A…) i (sted) om Optagelse i Brønsholms anerkendte Sygekasse, blev der den 24 Decb. 1902 afholdt et Møde af Formanden Hr. Skomager Heitzmann, Hr. Sogneraadsmedlem Gaardejer J. Petersen paa Store Svenstrup og Distriktslæge Lindegaard i Usserød.

 

De to førstnævnte Herrer mente at Gaardejer A maatte kunne optages i Sygekassen, trods det at han har over 1 Td. Hartkorn paa grund af hans daarlige økonomiske Forhold (se Bil.)

Distriktslæge Lindegaard mente, skønt han erkender A’s økonomiske Forhold, ikke at kunne give sit Samtykke til Indtrædelsen paa Grund af, at Hartkornet overstiger den i Overenskomst mellem Læger i nordsjællandske Kredsforeninger og de tilsvarende Sygekasser angaaende Ordningen af Forholdet mellem Lægerne og Sygekasserne for Ubemidlede i angivne Størrelse.

Usserød 24. Decbr. 1902

J.P. Petersen, Joh. Heitzmann, Lindegaard

 

Kopi

I anledning af Inspektoratets Forespørgsel hertil skal man hjertelig meddele at de 3000 Kr. til A’s Stedbørn er en Prioritet i Ejendommen efter de 9800 Kr., som følge deraf mener Udvalgets flertal ikke kunde tiltræde Afstemning. Gaardejer A har foruden ovennævnte Prioriteter yderligere 8 Kr. aarlig at betale.

J. J. Petersen Joh Heitzmann

Usserød D. 1. januar 1903”

 

I 1916 får Sygekassen en forretningsgang, i den overlades kassereren at optage nye medlemmer. I de tilfælde hvorom der er tvivl, træder udvalget som nævnt i Loven § 7 i aktion. (6)

I mere generelle vendinger skriver Clara Black om dette forhold: ”Til Gengæld maa bemærkes, at Landdistrikternes Sygekasser maaske nok ere mere »rene« ; de have næppe mange Medlemmer, hvis økonomiske Kaarere saadanne, at de ikke burde være nydende Medlemmer af en anerkendt Sygekasse, medens dette derimod i lidt højere Grad turde være Tilfældet med de københavnske Kasser. Hele dette Spørgsmaal har vedvarende været Genstand for Sygekasseinspektoratets Opmærksomhed, navnlig paa Grund af fremkomne Klager fra Lægers Side, og Sygekasseinspektøren har gentagne Gange henledt navnlig Lægernes Opmærksomhed paa, at de kun behøvede at indsende Meddelelse om saadanne formentlige Misligheder, naar de maatte forefinde dem. Sagen vilde da uopholdeligt blive undersøgt.” (11)

 

Om at skifte sygekasse:

Der er en speciel sag, som i forhandlings- protokollen 1895 - 1922.

"Bestyrelsesmøde (1920) Hos Frk. Heitzmann. Endvidere forelå Skrivelse fra Esbønderup Sygekasse om Refundering af havde Udgifter for afdøde Postbud P. J. Under Påberåbelse af at P.J. da var angrebet af Tuberkulose. Det vedtages at svare: at da nævnte P.J. fik udfærdiget flyttebog, anede ingen noget om at han led af nævnte Sygdom, da han ikke havde været sygemeldt siden 22 Oktober 1919.

 

Bestyrelsesmøde Afholdtes den 12 November 1920 hos Kasserersken.

Der forelå en ny Skrivelse fra Esbønderup Sygekasse med Krav om Refundering af havde Udgifter for afd. Postbud P.J. Det vedtoges at rådføre med Sygekasseinspektoratet, da der forelå Uoverensstemmelse med de respektive Data. Da Formanden Dagen efter netop skulde til København påtog han sig at forelægge Sagen for Inspektoratet.

 

Extra Bestyrelsesmøde Afholdtes Tirsdag de. 21 December 1920 Kl. 7, i Brønsholm.

Der forelå en Skrivelse fra Formanden for sjællandske Sygekasser Joh. Sørensen, Udby, angående, Brønsholm Sygekasses Mellemværende med Esbønderup Sygekasse vedrørende afdøde Postbud P.J. Sygekasseinspektoratet havde nemlig henvist os til ovennævnte Hr. Joh. Sørensen for at kunne træffe Afgørelsen, denne Sag vedrørende. Endvidere er Skrivelse fra Esbønderup Sygekasse hvori det meddelelse Brønsholm Sygekasse at Sagen er indgivet for Sygekassenævnet, da de stadig havde Ret til Refundering.” (6)

 

Overflytninger i øvrigt

”Aar 1906 d. 16 December afholdt Kassen Extra Generalforsamling Bestyrelsen var Nærværende.

Følgende blev forhandlet

Punkt 1. Fra Nødebo Hjælpeforening forelaa Begjæring om hvorvidt Brønsholm Sygekasse vil være villig til at overtage de på Karlebo Overdrev af Nødebo Hjælpeforening boende ca. 33 Medlemmer mod herfor af hermeldte Kasse at modtage 8 Kr. pr. Medlem mindst 264 Kr.

Generalforsamlingen vedtog efter forud modtaget Samtykke fra Sygekasseinspektøren at gaa ind paa at overtage nævnte Medlemmer.

 

Aar 1909 d. 25 april

Afholdtes Bestyrelsesmøde hvortil Bloustrød Sygekasses Bestyrelse var indbudt men ikke mødt.

Hele Brønsholm Sygekasses Bestyrelse havde givet møde.

Følgende blev forhandlet:

Skrivelse af 14 Dennes fra Sygekasseinspektoratet angaaende et fra Bloustrød Sygekasses Bestyrelse fremsat Ønske om at faa overflyttet de i Bloustrød Kommune boende Medlemmer som ere i Brønsholm Sygekasse.

Det vedtages at svare Sygekasseinspektoratet at herværende Sygekasses bestyrelse protesterer mod imod Medlemmernes Ønske, at tvinge dem til Overflytning.” (6)

 

Kontrol af medlemmernes økonomi:

Den 27. februar 1895 vurderer et udvalg hvorvidt 9 medlemmer af Kassen, kan forblive at være nydende medlemmer. Udvalget er nedsat i forhold til sygekasselovens § 7.

Initiativet er Sygekasseinspektørens. Medlemmerne udfylder derefter et skema om deres indkomst og formueforhold. Hvorefter udvalget vurderer oplysningerne, og fører dem til protokols (Forhandlingsprotokollen naturligvis). Udvalget bestod af en læge, Sygekassens formand og Th. Jørgensen, som også fører protokollen.

4 af de personer, som vurderes, er absolutte spidser i Sygekassen, andre 4 er deres hustruer, og så er der en enke. Udvalget vurderer medlemmernes indtægts- og formueforhold, deres betydning for kassen og ikke deres helbredstilstand.

 

”Aar 1895 d. 27. Februar

holdt det i Henhold til Lov 12 April 1892 § 7 nedsatte Udvalg et Møde i Brønsholm for at træffe Afgørelse om Berettigelsen af at følgende Medlemmer af Brønsholm statsanerkendte Sygekasse nr. 1, 21, 32, 34, 258 ere optagne som Medlemmer af nævnte Kasse

Nr. 1. Forhv. Købmand Peter Jensen (Dbmd) og Hustru. Brønsholm. Medlemmet er den egentlige Stifter af Sygekassen og den eneste efterlevende af Stifterne, mangeaarig Formand og Kasserer. Han har været den egentlige Sjæl og Leder i Sygekassen og ved Kassens 25-aarige Stiftelsesfest i den Anledning af Hs. Maj. Kongen udnævnt til Dannebrogsmand. I Henhold til Oplysningerne paa vedlagte Skema kan P Jensens aarlige Indtægt anslaas til ca. …Kr. og Udvalget ser ikke nogen Hindring for at han kan være Medlem af Sygekassen.” (6)

 

Umiddelbart efter dette møde har Sygekasseinspektøren fået nys, om at skønnet mht. Enkens økonomiske forhold måske ikke er helt i orden. Udvalget træder sammen igen, og fastholder sin beslutning i en skrivelse til Inspektoratet.(6)

 

”Aar 1896 d. 8 April holdt det i Henhold til Lov 12 April 1892 § 7 nedsatte Udvalg et Møde i Brønsholm for at træffe Afgørelse om Berettigelsen af, et Medlem af Brønsholm statsanerkendte Sygekasse Nr 108  C.N. er Medlem af nævnte Kasse.

Efter foreliggende Oplysninger ejer Medlemmet en Ejendom i Stednavn, i Handel og Vandel kan taxeres til 7000 Kr. den prioriterede Gæld androg 1600 Kr.

I Ejendommen er tre Lejligheder, hvoraf to udlejede, lejeindtægt 150 Kr. aarlig; den til Ejendommen hørende Jordlod i ……. Giver antagelig en aarlig indtægt af á 30 Kr. og ved lidt Arbejder for sig selv og andre kan den Fortjeneste lyst regnet anslaas til 200 Kr. og da Medlemmets aarlige Indtægt alt i alt ikke kan ansættes til 400 Kr. skønner Udvalget ikke, at der maa kunne være noget som helst til Hindre for, at han kan være Medlem af den statsanerkendte Sygekasse,…. C. N. som har været Medlem af Kassen i 42 Aar og i al den Tid ikke har nydt den mindste Sygehjælp af Kassen.

T H. Jørgensen, Johannes Heitzmann, Schuurmmann Læge

 

D. 26. september 1911. ”Afholdt det i Henhold til Lov af 12. April 1892 § 7 nedsatte Udvalg Møde i Brønsholm for foranlediget ved Sygekasseinspektoratets Skrivelse af 22 Juli d. A at

træffe Afgørelse om hvorvidt nedennævnte Medlemmer af Brønsholm Statsanerkendte Sygekasse” (6)

 

Der er tale om 27 medlemmer i alt.

 

”Til at tiltræde Udvalget havde Karlebo Sogneraad valgt Lærer Teglbjerg, Vejenbrød. Sygekassens Bestyrelse havde valgt sin Formand, Skomager Joh. Heitzmann, Brønsholm; af de indvarslede Læger mødte kun Læge Funch, Hørsholm. ” (6)

For Udvalget forelaa Meddelelse fra Nr 31: …. og Nr 258:.. havde udmeldt sig som nydende Medlemmer af Sygekassen – ingen af dem har for øvrigt, efter hvad der oplystes, nogensinde nydt nogen Hjælp af Sygekassen - og som Følge deraf  ikke gjort til Genstand for Udvalgets Undersøgelse.”

 ”Hvor derimod de øvrige Medlemmer angaaende skønner Udvalget, at der ikke mere kunne være noget som helst til Hinder for, at de vedblivende kan være nydende Medlemmer af Sygekassen, idet de alle uden Undtagelse maa henregnes til Klasse ubemidlede Personer, Som nævnes i Sygekassselovens § 6. Til begrundelse af dette Skøn vedlægger Udvalget de udfyldte Skemaer; de derpaa givne Oplysninger Udvalget skaffet sig.”

Derefter følger: ”Undertegnede som er antagen til Læge for No 414 og 415 (stilling, navn, hustru og lokalområde ). No 458 og 459 (stilling, navn, hustru og lokalområde ). No 472 og 473 (stilling, navn, hustru og lokalområde ). Tiltræder for disses Vedkommende Udvalgets foranstaaende Skøn.”

Lægens underskrift

Således angiver 4 læger, at de er enige i udvalgets skøn. Et skøn som udelukkende er baseret på oplysninger om økonomi.

”Aar 1911 d. 9. Oktober

Afholdt det i Henhold til Lov af 12 April 1892 § 7 nedsatte Udvalg Møde I Brønsholm foranlediget ved Sygekasseinspektoratets Skrivelse af 22. Juli det A. at træffe afgørelse om hvorvidt nedennævnte Medlemmer af Brønsholm statsanerkendte Sygekasse.

 No 98 - 94 (stilling, navn, hustru), No 150 (stilling, navn), og No 218 - 219 (stilling, navn, hustru) vedblivende kan være nydende Medlemmer af Sygekassen.”

Til at tiltræde Udvalget havde Birkerød Sogneraad valgt Statshusmand Ludvig Jørgensen, Isterød. Sygekassen Brønsholm havde valgt sin Formand Skomager J. Heitzmann, Brønsholm, af de indvarslede Læger mødte kun Læge Møller Hørsholm.

Udvalget skønner ikke der kan være noget til hinder for at ovennævnte Medlemmer kan vedblive være nydende Medlemmer af Sygekassen.

Til nærmere Begrundelse af dette Skøn vedlægger Udvalget det Udfyldte Skema.

Mødet hævet

Ludvig Jørgensen, Johs Heitzmann, Aage Møller Læge

 

Undertegnede som er antagen til Læge for No 150 Usserød tiltræder for hendes vedkommende Udvalgets foranstaaende skøn.

21 - 10 -11 Funch, Læge” (6)

 

Det eneste som afviger fra den tidligere fremgangsmåde, er, at udvalget nu har en kommunalt udpeget fra Birkerød. Tidlige kom den kommunalt udpegede fra Karlebo Kommune.

”Extra Bestyrelsesmøde afholdtes Søndagen d. 9. Januar 1921 i Brønsholm

Det vedtages at sende spørgeskema til nedennævnte Medlemmer - Karlebo Overdrev (2 navngivne medlemmer).

Karlebo Mark: (2 navngivne medlemmer). Avderød: (2 navngivne medlemmer). Niverød: (2 navngivne medlemmer). til Angivelse af Formueforhold og Indkomst.” (6)

Initiativet er tilsyneladende skiftet fra Sygekasseinspektøren til Kassens egen bestyrelse. Udfaldet af vurderingen fremgår ikke.